Friday, August 21, 2009

Kelantanised

Jadi memandangkan semalam kami kena buat exhibition tentang Kelantan, beberapa research telah dibuat untuk menjamin markah tinggi sikit untuk koko. Aku diberikan part untuk sejarah Kelantan dan peta Kelantan. Selain itu aku turut supply laptop, penyepit baju dan lagu anak tupai.

Aku tak tahulah kenapa tapi ramai betul orang anti-Kelantan rupanya. Contohnya, roomate-roomate dan kawan-kawan lain yang bukan roomate. Konklusinya, ramai kawan-kawan aku kata mereka memang tak suka Kelantan. Aku punya reaksi pun 'Hmmm...' sambil memegang-megang dagu dan buat muka serius dan berpura-pura sedang thinking deeply.

Tapi takde lah pura-pura sangat sebab aku memang terfikir, kenapa? Padahal aku suka Kelantan. Ok selain daripada aku tak suka judge apa-apa dan aku tak boleh generalize apa-apa pun dalam dunia ni. Kalau pun aku tak berapa minat dengan Kelantan aku rasa aku takkan membuat assumption bukan-bukan tentang Kelantan atau orang-orangnya.

Pertamanya, aku suka Kelantan sebab environment dia lain. Rakan taulan aku kata mereka tak suka Kelantan sebab mereka mempunyai semangat Kelantan yang kuat sangat. Tapi aku rasa baguslah mereka bangga dengan identiti sendiri tak macam KL yang terkinja-kinja nak cium bontot mat salleh. Walaupun ada buruknya tapi takde lah buruk sangat sampai kena jadi anti-Kelantan.

Selain itu Kelantan sangat best sebab kalau kita cakap Kelantan mesti orang tak faham (termasuk aku) masyuk kan. Walaupun Kelantan masih kemelayuan, siapa kata Kelantan tak rock. Selain daripada kemudahan akses Wi-Fi di seluruh Kota Bharu (hah, amik lagi maju dari KL), dikir barat Kelantan juga rock-rock boleh cerita pasal apa-apa, termasuklah tupai. Aku takde lah peminat Kelantan dan aku memang takde kena mengena dengan Kelantan tapi aku nak juga back up Kelantan sebab banyak sangat orang anti-Kelantan. (Ye, driven daripada sikap suka membantah. Hee).

Aku memang batak sikit sebab baru tahu yang lagu anak tupai tu bercerita pasal anak tupai (macam tak cukup obvious pulak kan). Jadi walaupun semalam dengar lagu anak tupai berulang-ulang kali, tapi tetap tak faham apa benda yang dia cakap. Bila balik bilik pun aku terus men search lirik anak tupai di google. Berikut adalah lirik yang aku jumpa.

ada seekor anak tupai
atas dahan rambutan
kudung ekor, perut lapar,
berjalan (merayau) cari makan

kejadian Tuhan, yang dipanggil nama (dinamakan) tupai
asalnya di dalam hutan, sejenis mamalia
kalau pasal berjangkit ke dahan, dialah yang paling pandai
jatuh jarang-jarang, pasal dia tak sabar

sepandai-pandai tupai melompat
jatuh ke tanah juga
nak menggambarkan kat orang jahat, jangan terlalu besar kepala
orang dulu-dulu, ramai-ramai kejar tupai
bimbangkan buah kayu (buah-buahan) tak sempat membesar,
nyior (kelapa), durian, duku kalau digigit tupai,
pendeknya tahun tu, kelapa durian tak sempat dan jual

orang sekampung, tupai seekor
berkejar hari-hari
pakat-pakat lingkung, pakat-pakai pekong(baling)
tupai tak sempat nak lari

bila senapang ada, tupai habis mati
yang inilah saya rasa, kita sangat rugi
kita manusia setinggi mana pun kita mengaji (belajar),
nak buat tupai seekor, tentu sekali takkan menjadi

sekarang ni di kampung atau di bandar
jarang boleh tengok
bapak tupai, ibu tupai.. berjalan bawak anak

rasa kesian sungguh tengok seekor anak tupai
kerana terlalu kurus, sampai tak boleh nak meniti pagar
bulu-bulu pun habis luruh, air mata berberai-berai (berderai-derai)
mari dari dalam baruh, barangkali (agaknya) kena racun tembakau

Untuk lebih detail dan gambaran rupa anak tupai tersebut, sila ke link ini.

4 comments:

 1. ada sekoh anak tupayyy...
  ouh, aku selalu dgr lagu ni.
  tp tataula plk tajuknye.
  agagag.

  aku anti-terengganu.

  ReplyDelete
 2. haha~ u know what syarah, naz telah TERsuka sama org klantan. Owhhh tdk! Dulu amat mbenci (pdhal taklah benci mna) org klantan. tp skrg....... owh owh owh Tuhan itu Maha Berkuasa. Every action has a reaction. duh!

  ReplyDelete

Komen dengan cermat, ingatlah orang yang tersayang